9 Essentiële Updates voor je Website (Minstens 1x per Jaar!)

Je website is het online visitekaartje van je bedrijf. Maar als je hem niet regelmatig bijwerkt, kan hij al snel verouderd aanvoelen. Daarom is het slim om minimaal één keer per jaar een grondige check te doen en noodzakelijke updates door te voeren. Zo blijft je website aantrekkelijk, gebruiksvriendelijk en effectief in het aantrekken van klanten.

Hier zijn 9 belangrijke punten die je regelmatig moet controleren:

Een open laptop met een dampende kop thee ervoor, symbool voor productief werken aan website-updates.

1. Het jaartal in je footer

Check of het copyrightjaartal onderaan je website nog klopt. Staat er nog 2023 terwijl we al in 2024 zitten? Dat ziet er slordig uit en geeft bezoekers het gevoel dat je website niet up-to-date is. Je kunt dit eenvoudig handmatig aanpassen of een automatisch script gebruiken om het jaartal actueel te houden. Ik doe het zelf handmatig, want hoe meer code, hoe langzamer je site. Maar als je denkt: ik ga dit zekerweten vergeten, dan kan het slim zijn bijvoorbeeld de methode van Schwartz-Edminsten te proberen.

2. Je foto’s en bedrijfsinformatie

Zijn je foto’s nog representatief voor je merk? Klopt je bedrijfsinformatie nog? Denk aan je contactgegevens, teamleden of diensten. Kleine aanpassingen zorgen ervoor dat je website een accurate weergave blijft van wie je bent en wat je doet.

3. Juridische pagina’s en privacybeleid

Wet- en regelgeving rondom online privacy verandert continu. Controleer of je algemene voorwaarden, privacybeleid en cookieverklaring nog aan de nieuwste regels voldoen. Dit is niet alleen verplicht, maar geeft je bezoekers ook vertrouwen. En als je op mij lijkt vind je dat niet leuk. Maar laat je helpen door ChatGPT zodat je er niet alleen voor staat. (Let op: ChatGPT heeft niet altijd gelijk, maar kan je goed op weg belpen.)

4. Header & footer

Bekijk je navigatiemenu en footer. Zijn er links die niet meer kloppen? Is je aanbod veranderd en moet je iets toevoegen of verwijderen? Een overzichtelijke en logische structuur zorgt voor een betere gebruikservaring.

5. Call-to-Actions (CTA’s), links en knoppen

CTA's zijn essentieel om bezoekers om te zetten in klanten. Controleer of je knoppen en links nog werken, of je teksten nog effectief aansporen tot actie en of de gebruikersflow logisch is. Kapotte links of verouderde teksten kunnen je conversies schaden. Er zijn tools die dit voor je kunnen controleren, wat handig kan zijn. Soms wordt er echter zoveel aan je site gevraagd dat je site beveiligd wordt, en krijg je de code 'too many requests'. Goed om te weten: als je op de linkjes klikt, kun je handmatig controleren of ze werken. Dit had ik bijvoorbeeld met de tags in mijn blogposts.

Tools die je kunt gebruiken:

6. Contactformulieren en funnels

Controleer of je contactformulieren en eventuele funnels nog goed functioneren. Dat is een klusje waar ik echt tegenop kan zien, maar als je meerdere systemen aan elkaar koppelt, is dit een terugkerend klusje dat er gewoon bijhoort. Test of formulieren aankomen en of je de verwachte automatische bevestiging ontvangt – of dit nu een bericht op de website is of een e-mail. Check de funnels: werken de geautomatiseerde nog, zijn ze up-to-date en komen klanten op de juiste (bedank-)pagina’s terecht? Niets is frustrerender voor een potentiële klant dan een formulier of funnel dat niet werkt!

Als je hier toch mee bezig bent, is het misschien tijd voor een snelle facelift! Zijn er onderdelen die niet zo goed presteren als je had verwacht? Pas de tekst op knoppen en de call-to-action zinnen aan, zodat het voor je bezoekers duidelijker wordt wat ze moeten doen en wat ze kunnen verwachten.

Zet vervolgens een herinnering in je agenda om deze wijzigingen over 60 dagen opnieuw te controleren en ervoor te zorgen dat ze daadwerkelijk effectief zijn.

7. SEO-check: hoe scoort je website?

SEO is geen eenmalige taak. Doe een snelle scan:

  • Zijn je meta-titels en beschrijvingen nog relevant?

  • Bevatten je belangrijkste pagina’s de juiste zoekwoorden?

  • Heb ik de afbeeldingen een alt-tekst gegeven?

  • Zijn je interne links nog logisch en functioneel?

  • Controleer de social sharing-afbeeldingen van pagina’s die je vaak deelt.

  • Zet zoekmachine-indexering uit voor pagina’s die je niet in Google wilt laten weergeven. Dit doe je in de SEO-instellingen van elke pagina. Denk aan:

    • Juridische pagina’s (privacybeleid, algemene voorwaarden, etc.)

    • Bedankpagina’s na een formulier of e-mailvoorkeuren

    • Je Instagram link-in-bio pagina, als je die slim genoeg was om zelf te maken 😉

  • Laadt je website snel genoeg? Lees deze blog om te kijken hoe je dat kunt checken.

Door dit jaarlijks te controleren, zorg je ervoor dat je website goed blijft scoren in Google en beter vindbaar blijft voor je doelgroep. Met deze gratis SEO-Checklist: Verbeter Jouw Online Vindbaarheid maak je je website beter vindbaar en haal je meer uit je online aanwezigheid.

8. Mobiele en tabletweergave

Meer dan de helft van de bezoekers bekijkt websites op een mobiel apparaat. Controleer of je site er op smartphones en tablets goed uitziet. Zijn de knoppen groot genoeg? Is de tekst goed leesbaar? Een mobielvriendelijke site is essentieel! Lees hier hoe je je website op verschillende soorten mobiele telefoons kunt testen met een gratis online simulatie.

9. Vraag jezelf af: Hoe kan ik mijn bezoekers beter helpen?

Loop je website door met de ogen van een klant. Is de informatie duidelijk? Kunnen bezoekers snel vinden wat ze zoeken? Hoe kun je hun ervaring verbeteren? Kleine tweaks kunnen een groot verschil maken!


Wil je direct doorgaan met het verbeteren van je website? Download dan mijn gratis checklist ‘Trek Meer Klanten aan met 16 Quick Fixes’ en ontdek hoe je jouw website snel optimaliseert zonder extra kosten!

👉 Download de gratis checklist hier

Vorige
Vorige

Wat maakt een website professioneel? (Niet wat je denkt!)

Volgende
Volgende

Hoe stap je over van Squarespace 7.0 naar 7.1: Complete Handleiding