Overweeg Je Zelf Een Website Te Bouwen? Lees Dit Eerst

Zelf een website bouwen lijkt misschien verleidelijk. Neem bijvoorbeeld Squarespace: prachtige templates, een intuïtieve editor, hulp van AI en je bent zo aan de slag. Maar er zijn een paar veelvoorkomende misverstanden over hoe ‘makkelijk’ het eigenlijk is om een site te bouwen die nadelig kunnen zijn voor je bedrijf. Sommige van deze dingen kun je misschien prima zelf oplossen, maar het is slim om ze door te nemen voordat je enthousiast aan de slag gaat. Hier zijn vijf misvattingen waar je misschien niet aan gedacht hebt, maar die wel grote invloed kunnen hebben op het succes an je nieuwe website.

Drie vrouwen werken samen aan het ontwerpen van een website met Squarespace, terwijl ze ideeën delen en elkaar inspireren voor een effectieve online aanwezigheid.

1- Zelf een website bouwen op Squarespace is goedkoper

Squarespace biedt handige templates en tools, maar voor bedrijven zijn er vaak extra’s nodig die je daar niet bijgeleverd krijgt, zoals sterke visuele branding, converterende copy, en een goed SEO-fundament. Dit soort aanpassingen kunnen tijdrovend zijn en vragen om specifieke kennis. Tijd is ook geld; stel dat jij al die tijd die je daarin moet stoppen aan jouw expertise kunt besteden, dan kan dat voordeliger uitpakken.

Voordeel van samenwerken met een webdesigner:
Met een webdesigner krijg je meteen het totaalplaatje: je branding en content zijn meteen geoptimaliseerd en de SEO is vanaf dag één op orde. Een designer zorgt er bovendien voor dat je site werkt met de juiste tools en integraties, zoals een systeem voor betalingen of afspraken, zodat je niet later tegen technische beperkingen aanloopt.


2 - Ik ken mijn merk het beste, dus ik kan het beste mijn website maken

Het is logisch om te denken dat jij de beste keuzes maakt voor je merk. Je hebt tenslotte de visie, de ideeën, en weet precies wat je wil uitstralen. Maar het omzetten van die kennis in een website die jouw verhaal helder en aantrekkelijk presenteert, blijkt vaak lastiger dan gedacht. Vaak komt er veel bij kijken om alles consistent, gestructureerd, harmonieus en uitnodigend te maken.

Voordeel van samenwerken met een webdesigner:
Een webdesigner heeft de ervaring om jouw merkverhaal effectief te vertalen naar een website die jouw waarden direct zichtbaar maakt. Met aandacht voor sterke structuur, visuele branding, harmonie en een soepele user experience zorgt een designer ervoor dat bezoekers zich meteen aangesproken voelen en niet snel wegklikken. Hierdoor komt jouw merk niet alleen goed over, maar helpt de website bezoekers ook om een echte 'know, like, and trust'-band met je merk op te bouwen. Wil je zelf aan de slag, maar heb je wel behoefte aan hulp bij de visuele branding? Dan kun je mijn e-book daarvoor gebruiken!


3 - Ik kan gewoon een template gebruiken

Templates zijn een handige start, er zijn ook hele mooie, maar een goed werkende website vraagt meestal om meer. Templates bieden een basis, maar zijn vaak beperkt en missen dat maatwerk dat nodig is om jouw website echt effectief te maken. Denk aan de juiste hoeveelheid banners, op maat gemaakte content, en passende prompts voor AI-gegenereerde tekst (mocht je daar gebruik van willen maken), de juiste cookie-instellingen. En ook templates moeten getest worden op verschillende devices. Zonder ervaring kunnen technische aspecten die nodig zijn of zelfs kleine aanpassingen al snel uren kosten.

Voordeel van samenwerken met een webdesigner:
Een designer creëert een op maat gemaakte website met de juiste structuur en functionaliteit, die verder gaat dan wat een template biedt. Geen tijdverspilling aan eindeloos zoeken naar oplossingen; een designer weet precies hoe aanpassingen snel en efficiënt gemaakt kunnen worden, afgestemd op jouw wensen. Daarnaast kent een designer de mogelijkheden én beperkingen van het CMS-systeem - in mijn geval Squarespace - en weet hij/zij hoe een template optimaal benut en gepersonaliseerd kan worden, zodat je een unieke look krijgt zonder technische knelpunten. Denk je dat het wel gaat lukken, maar wil je precies weten wat er op je website moet komen? En wil je dat eventueel ook door AI laten schrijven? Dan zijn mijn templates misschien wat voor jou: Schrijf Zelf Binnen Een Dag Professionele Webteksten of Schrijf Je Eigen Onweerstaanbare Salepage-Teksten.


4 - SEO kan altijd later toegevoegd worden

De meeste content management systemen, waaronder Squarespace, bieden SEO-tools. Maar om deze echt effectief toe te passen, heb je kennis en een strategie nodig. SEO later toevoegen is vaak lastiger en tijdrovender dan meteen een solide basis leggen. Het gaat niet alleen om de juiste teksten, maar ook om de snelheid van je website bijvoorbeeld.

Voordeel van samenwerken met een webdesigner:
Een designer zorgt ervoor dat jouw website vanaf het begin voldoet aan de belangrijkste SEO-vereisten, zodat je niet later aanpassingen hoeft te maken om gemiste kansen recht te zetten. Door direct goed vindbaar te zijn in zoekmachines trek je vanaf de lancering organisch (en dus gratis) bezoekers aan, wat zorgt voor meer potentiële klanten en een sterke start in jouw online zichtbaarheid. Wil je meer lezen over wat er nodig is om je website vindbaar te krijgen? Lees dan deze blog.


5 - Als mijn website online staat, zullen bezoekers vanzelf klant worden, want mijn product/service is goed

Een website is een belangrijke stap om zichtbaar te zijn, maar om bezoekers echt om te zetten in klanten is er vaak meer nodig. Dit vraagt kennis van gebruikersgedrag, strategisch geplaatste call-to-actions, en een logische structuur die vertrouwen opbouwt en bezoekers begeleidt naar het gewenste doel.

Voordeel van samenwerken met een webdesigner:
Een webdesigner weet hoe je een site kunt inrichten die bezoekers subtiel naar een volgende stap leidt. Van de eerste indruk tot de call-to-action, elk detail draagt bij aan een betere klantervaring en meer conversie. Zo wordt je website een waardevolle schakel in je marketing en sales.


Dat waren vijf belangrijke punten om goed over na te denken voordat je zelf aan de slag gaat met je website. Zie jij geen problemen? Dan kan het echt wat voor jou zijn, zelf je website bouwen! Als je oog hebt voor design, een gevoel voor harmonie, je niet uit het veld laat slaan door technische aspecten, en kennis hebt van marketing, dan is het zeker haalbaar om het zelf te doen - met of zonder hulp van deze producten.

Denk je: “Mwah, toch niks voor mij?” Geen zorgen! Ik maak met alle liefde een geweldige site voor je. Meer info vind je hier, of neem gerust contact met me op!

Vorige
Vorige

Passief Inkomen Verdienen met je Kennis - zo doe je dat

Volgende
Volgende

Essentieel Voor Jouw Succes: Ontdek Wie Jouw Ideale Klant Is!