Squarespace versus de rest: welk CMS-systeem is het meest geschikt voor jou?
Als je op het punt staat om een website te bouwen, of als je er eentje wilt laten bouwen, sta je voor een belangrijke beslissing: welk CMS-systeem ga je kiezen?
Een Content Management Systeem (CMS) is software waarmee je gemakkelijk een website kunt maken, bewerken en beheren, zonder dat jij zelf echt technische kennis hoeft te hebben. Het geeft je website een structuur, het helpt je bij het toevoegen van teksten, afbeeldingen of andere media en het organiseren van de inhoud van je site.
Ook al laat je je website bouwen, het is goed om zelf te onderzoeken of het CMS-systeem waar je webdesigner mee werkt, aansluit bij je behoeften en doelstellingen van jou en van je site. Daarnaast wil je uiteindelijk misschien zelf ook aanpassingen kunnen maken, blogs schrijven, of zijn er andere functionaliteiten die belangrijk voor je zijn.
Ik werk zelf met Squarespace en I love it! Ik heb lang met Wordpress gewerkt, maar there is no way back voor mij als webdesigner. Ik vind Wordpress absoluut niet slecht, de platforms hebben beiden voor- en nadelen. Maar Squarespace past beter bij mij en mijn klanten. Misschien herken je dit wel: ik hou echt niet van de cultuur dat het één afgekraakt moet worden om het andere te promoten. Iedereen is anders, iedereen heeft iets anders nodig, iedereen heeft andere kennis en andere vaardigheden. We hebben in deze tijd gewoon geluk dat er zoveel beschikbaar is, voor ieder wat wils!
In deze blog help ik jou een stukje op weg bij het maken van de juiste keuze voor een CMS dat het beste bij jou past. Ik zal beginnen met het noemen van enkele veelgebruikte platforms, vervolgens bespreken we belangrijke overwegingen bij het selecteren van een CMS. Daarna belicht ik de voordelen van mijn favoriete platform, Squarespace en om het plaatje compleet te maken, zal ik ook enkele nadelen daarvan bespreken.
Ik ga in deze blog geen voor- en nadelen van elk platform bespreken. De reden daarvoor is dat ik er momenteel niet mee werk. Ik kan het natuurlijk opzoeken op Google of vragen aan ChatGPT (hoewel beiden niet altijd accuraat zijn, echt aan een persoon met ervaring vragen is het beste), maar dat kun je natuurlijk zelf ook. Over Squarespace kan ik wel praten uit eigen ervaring.
Voorbeelden van populaire CMS-platforms die vaak gebruikt worden. zijn WordPress (je moet wel even opletten: ga voor de domein-extensie .org en niet .com), Wix, Weebly of Snowit. Er zijn er natuurlijk nog veel meer, ga vooral op onderzoek uit. Het is belangrijk om verschillende platforms te onderzoeken en te evalueren welke het beste past bij jouw specifieke behoeften en doelstellingen. Switchen is niet leuk, dus doe dit onderzoek voordat je begint.
Als alternatief kun je ervoor kiezen om een website te bouwen zonder een CMS-systeem. Je kunt met een webontwikkelaar in zee gaan die werkt met programmeertalen zoals HTML, CSS en JavaScript. Of misschien kun je dat zelf, maar dat denk ik niet als je deze blog leest. Je moet dan echt elk aspect van de website, inclusief de structuur, de lay-out, de functionaliteit en de inhoud, volledig vanaf nul ontwerpen en coderen. Dit kan tijdrovend, complex en dus ook duur zijn.
Als je je voornamelijk wilt richten op e-commerce, is Shopify een goede keuze, of Wordpress met Woocommerce, maar ook hier zijn talloze andere mogelijkheden. Of wil je echt alleen een online leeromgeving bouwen, dan kun je bijvoorbeeld denken aan: Kajabi, Thinkific, Teachable of Huddle. Ik noem er slechts een aantal om je een idee te geven, er zijn er nog veel meer. Ik vind trouwens Squarespace ook heel fijn handig om online cursussen te maken, daarvoor bied ik binnenkort een cursus aan (gemaakt in Squarespace), inclusief de mogelijkheid om met Ideal te betalen. Dat ondersteunt Squarespace niet, maar daarvoor is wél een oplossing.
Hoe kies je het juiste CMS-platform?
Bij het kiezen van een CMS-systeem zijn er verschillende belangrijke factoren om rekening mee te houden:
Doel van de website: bepaal het hoofddoel van je website. Wil je een blog, een portfolio, een e-commerce winkel, online leeromgeving of iets anders? Zorg ervoor dat het gekozen CMS-systeem geschikt is voor het type website dat je wilt maken.
Gebruiksvriendelijkheid: is de interface intuïtief en gemakkelijk te begrijpen? Kan iemand zonder technische achtergrond gemakkelijk dingen toevoegen, bewerken en beheren? Of ben jij technisch aangelegd en hoef je daar minder op te letten?
Aanpasbaarheid en flexibiliteit: kun je de look en feel van je website gemakkelijk aanpassen? Zijn er voldoende opties voor het toevoegen van functionaliteit via plugins, extensies of modules voor wat jij nodig hebt?
SEO-mogelijkheden: zijn er ingebouwde tools voor het optimaliseren van je website voor zoekmachines, kun je bijvoorbeeld metadata (een titel en beschrijving) aan pagina's toevoegen? Wordt er een sitemap gemaakt of kun je dat zelf doen?
Customer service: is er een klantenservice beschikbaar? En hoe zit het met handleidingen, documentatie en forums?
Beveiliging: worden regelmatig beveiligingsupdates uitgebracht? Worden gevoelige gegevens beschermd?
Kosten: past het CMS-systeem binnen je budget? Sommige systemen zijn gratis, terwijl andere kosten met zich meebrengen voor hosting, premiumfuncties, thema's en plugins.
Updates en onderhoud: controleer hoe regelmatig het CMS-systeem wordt bijgewerkt en onderhouden door de ontwikkelaars. Regelmatige updates zijn belangrijk voor beveiliging en functionaliteit en natuurlijk ook voor het gebruikersgemak.
Backups: maakt het systeem backups voor je, of moet je (en kun je dat makkelijk) dat zelf doen?
Door deze factoren te overwegen en je specifieke behoeften en doelen in kaart te brengen, kun je een weloverwogen keuze maken voor het juiste CMS-systeem voor jouw website.
Voordelen van Squarespace
Ik ben groot fan van Squarespace, dit platform maakt mijn werk zo leuk! Doordat het zoveel mogelijkheden biedt, maar ook eenvoudig in gebruik is, wordt het creatieve proces doorgaans niet belemmerd. Dit helpt bij het creëren van unieke websites die de identiteit van het bedrijf, de persoonlijkheid, vibe en aanbod van mijn klanten weerspiegelen.
Hieronder noem ik een aantal voordelen die Squarespace biedt als CMS-systeem. Ik zeg hiermee trouwens niet dat die punten niet aanwezig zijn bij andere platforms, maar ik vind het in elk geval heel prettig bij Squarespace.
Gebruiksvriendelijkheid
Een van de grootste voordelen van Squarespace is de gebruiksvriendelijkheid. Zelfs beginners kunnen zonder technische kennis prachtige websites maken. Met een intuïtieve drag-and-drop interface kun je heel eenvoudig verschillende soorten elementen toevoegen, bewerken en verplaatsen. Daarnaast kun je ook CSS en JavaScript gebruiken om je website een unieke uitstraling te geven.Professionele Templates
Omdat de ontwerp-tools in Squarespace zo leuk zijn, ontwerp ik zelf, ik gebruik geen templates. Dat is ook het gedeelte dat ik het allerleukste vind om te doen. Maar als je daar geen zin of tijd voor hebt, biedt Squarespace een uitgebreide collectie van professioneel ontworpen templates die kunnen worden aangepast aan de specifieke behoeften van elke website. Dit geldt ook voor een enorm scala aan verschillende soorten pagina’s zoals over, portfolio, contact, om er maar een paar te noemen. De templates zijn ook responsief, wat betekent dat ze er goed uitzien op alle apparaten, van desktop tot mobiel.Betrouwbaarheid en Veiligheid
Je host je website ook bij Squarespace en daar ben ik blij mee, want de website is 99,9% van de tijd online, blijkt uit de statistieken! Bovendien wordt alle inhoud gehost op een beveiligd platform en worden er automatisch backups gemaakt. Updates gaan ook automatisch, heel fijn om daar geen energie en tijd in te hoeven steken (en slapeloze nachten als een update je site in de war schopt).Ingebouwde analytics
Squarespace bevat een ingebouwde analyse om het verkeer en de prestaties van je site te volgen en je site daar eventueel op aan te passen om je doelstellingen te behalen.SEO-functies
Squarespace heeft geavanceerde SEO-functies die je kunnen helpen om je website beter vindbaar te maken in zoekmachines. Je kunt zelf alle metadata invullen en je site wordt geleverd met een sitemap in .xml-formaat, zodat je deze niet handmatig hoeft te maken. Het bevat de URL's voor alle pagina's op je site en metagegevens van afbeeldingen voor SEO-vriendelijke indexering.Ondersteuning en Community
Squarespace biedt niet alleen een enorm uitgebreide handleiding van A tot Z, er is daarnaast ook, ik spreek uit ervaring, een hele fijne klantenservice. Ik heb altijd gelijk door als mensen niet oprecht zijn (wat communiceert dat vervelend), maar dat is bij Squarespace niet het geval. Daarnaast is er ook een hele prettige community van gebruikers. Je kunt in het forum terecht voor bijna alles waar je tegenaan loopt en tot nu toe ben ik altijd geholpen.Mobiele responsiviteit
Je kunt de pagina’s die je voor desktop bouwt enorm makkelijk aanpassen voor mobiel. Dit is essentieel in dit tijdperk waarin het merendeel van de mensen internet gebruikt via smartphones en tablets.Eenvoudig beheer van media
Squarespace maakt het gemakkelijk om afbeeldingen, video's, files en audio toe te voegen en te beheren op je website, mét ingebouwde tools voor beeldbewerking en videohosting.
Er is vast nog meer! Maar ik denk dat je met deze punten al een idee krijgt waarom ik zo fan ben van dit platform. Als je een website door mij laat bouwen, waarover je hier meer informatie kunt vinden, dan wordt het CMS sowieso Squarespace :-).
Nadelen van Squarespace
Geen enkel systeem is perfect! Squarespace heeft ook enkele nadelen waarvan je op de hoogte moet zijn:
Prijs
Squarespace is niet het goedkoopste platform dat er is, vooral omdat je de site daar ook host. Je hebt echt goedkopere plekken dan Squarespace om je site te hosten. Maar je krijgt er wel wat voor terug (99,9% uptime, backups, updates). En hoe meer je nodig hebt, hoe duurder het wordt. Bekijk de prijzen van Squarespace hier. En voor sommige faciliteiten moet je daar bovenop nog een extra abonnement nemen, denk aan e-commerce of een lidmaatschap site.Geen toegang tot de broncode
Dit vindt lang niet iedereen erg, maar in tegenstelling tot open-source CMS-systemen zoals WordPress, heb je er geen directe toegang toe. Dit kan een nadeel zijn voor ontwikkelaars die verregaande aanpassingen willen maken of specifieke functionaliteiten nodig hebben die buiten de mogelijkheden van Squarespace vallen.Leercurve
Ik geef mijn klanten documenten met instructies zodat ze stap voor stap kunnen leren hoe ze zelf dingen kunnen aanpassen op hun eigen site. Maar als je het echt wilt doorkrijgen, vooral als je ermee wilt gaan ontwerpen, kan het even duren voordat je alle functies volledig begrijpt en benut. Maar ik denk eerlijk gezegd dat dat voor elk CMS het geval is.Vrijheid
Ik lees wel eens dat Squarespace beperkt is in aanpassingsmogelijkheden vergeleken met andere platforms. Sommige gebruikers, vooral met specifieke ontwerp behoeften, kunnen zich beperkt voelen in hun creatieve vrijheid. Ik heb dat zelf niet, als iets niet gelijk werkt zoals ik het wel, zoek ik zelf een creatieve oplossing, en ik ben er tot nu toe altijd uitgekomen voor mijn klanten.Geen iDeal
Squarespace heeft geen integratie met iDeal. Dat vond ik altijd een groot nadeel, tot ik eens echt goed naar een oplossing heb gezocht. Die heb ik gevonden en nu blijkt dit nadeel uit te pakken tot een voordeel, omdat de oplossing zo goed is. Daarover snel meer :-).Geen mogelijkheid tot zelfhosting
Je bent afhankelijk van Squarespace's hostinginfrastructuur, wat voor sommige gebruikers beperkingen oplevert.
Het is belangrijk om deze nadelen (en wellicht zijn er meer voor jou situatie) af te wegen tegen de voordelen en je specifieke behoeften en doelen voor jouw website. Voor sommige gebruikers kunnen deze nadelen doorslaggevend zijn, terwijl anderen er minder last van hebben, afhankelijk van hun situatie.
Al met al wens ik je veel succes met je keuze!
En of je nou zelf een website gaat bouwen of niet, het kan slim zijn om alvast te beginnen met de copy van je site. In deze blog geef ik je 23 tips om je eigen professionele webteksten te schrijven. En schrijf die teksten dan ook zeker met de vindbaarheid van je site in de zoekmachines in je achterhoofd! Daarover gaat deze blog: SEO: hoe zorg je ervoor dat je website gevonden wordt? Ik kan je hier ook mee helpen uiteraard.